Column - personal (Dutch)

04-12-2019 15:55:41


Foto: Wendy van Til


“Is dit wel slim Tessa???”


Ik hoor de stemmen van mensen die me willen beschermen. De stem van mijn eigen angst. Mijn ogen rollen, mijn mond trekt in een spottende grijns. 


Ik ga het doen. Moet het doen.

Voor anderen, zodat ik misschien net het steuntje kan zijn wat anderen voor mij waren. Voor mijzelf, want mijzelf kleiner maken is één van de dingen die ik als gevolg van altijd deed.


Rollende ogen en mijn bekende spottende grijns waren niet genoeg. Dagen moed verzamelen en gesprekken met mijn steunpilaren volgden. Maar ik deed het.
Zenuwachtig gooide ik mijn diagnose online. Want hey, mentale gezondheid, daar blijft een grote zooi van onbegrip en oordelen omheen hangen. 


“Nouja, jij bent toch helemaal niet druk? Ik zie dat echt niet zo bij jou!”

Jup. Kan zijn dat jij het niet ziet. Geloof me, dat ligt óf aan de kennis die je hebt, óf aan mijn vermogen om te onderdrukken. De ADHD diagnose heb ik sinds een paar maanden en die verklaard niet alleen heel veel (alles?) maar maakt ook alles lichter. Wat wiebelen dan weer een stuk makkelijker maakt.


“Maar je bent ondernemer Tessa, wie huurt je straks nog in??”


Ik hoor de stemmen van mensen die me willen beschermen. De stem van mijn eigen angst. Mijn ogen rollen, mijn mond trekt in een spottende grijns.


Want ik ben verdomd goed in observeren omdat het me helpt de wereld te snappen. Ik kan goed onzichtbaar zijn want interactie is soms te veel. Ik laat mensen voelen dat ik ze zie want ik ben super emotioneel en heb groot inlevingsvermogen. Dat is nou precies wat me een goede fotograaf maakt.

Plus, ik kan je enthousiasme-vlammetje tot een Schevenings nieuwsjaarsvuur stoken want ‘ooohhhh yesss! Cool idee’. Ik bedenk slimme en logische oplossingen want het leven is al ingewikkeld genoeg (grapje, ik ben daar gewoon goed in). Ik leef van werken op wisselende plekken want jeeeeej, nieuw is niet saai.
Dus ondernemen en flexwerken? Perfect.


Schreef ik dit nu echt allemaal?

Is dit wel slim Tessa? 


(Voor ieder die nu denkt, klinkt best handig dat ADHD. Ik schrijf dit in het kader van zelfliefde want een verrot zelfbeeld en het gevoel een fuck up te zijn is een veelvoorkomend en pijnlijk gevolg van alles wat ADHD echt heel erg ingewikkeld maakt.)