Het ultieme recept voor facebooklikes

09-05-2014 15:58:00

ooooohhhh YES!!!!! Kijk dan, kijk dan. De likes blijven binnen stromen. Ohhh, alweer 5 nieuwe meldingen. Jeumig. Donders. Kijk nou dan! 
LIKE LIKE LIKE LIKE LIKE LIKE LIKE LIKE LIKE LIKE LIKE LIKE LIKE LIKE
Het blijft maar stromen. Zeker weten één van de meest populaire foto’s op mijn facebookprofiel.
Dat wil jij ook he? Statusverhogend al die likes. Beetje pronken met je populariteit. Wie wil dat nou niet? Ik vertel je zo meteen hoe. Kun je niet wachten, scroll dan maar snel door naar de laatste alinea.

Een verjaardagskado voor oma. Jeumig. Geen idee. Een orchidee? Zodat de collectie nog verder uitgebreid kan worden? Zeep, geurtjes, chocola voor de beste oma (omdat ze dat natuurlijk gewoon is). Ik weet t niet maar ik wist dat ik er niet blij mee ging zijn als ik dat zou geven. Gelukkig wist Celine t ook niet. “Help, kado voor oma, weet jij wat, heb jij al wat?”. We besloten tot een eetbaar kado, sla in een pot, frambozen, tomatenplantjes. Eetbaar voor op t balkon, bijna net als de moestuin die opa en oma vroeger altijd hadden. 
Tijdens het schrijven van het kaartje bedacht ik me dat ik met haar op pad wilde. Koffie drinken, ijsje eten, ergens lunchen. Maakt niet uit. Gewoon, samen wat doen, niet de megawandelingen die we vroeger maakten of de steengroeve beklimmen zoals wij dat zo stoer deden. Maar wel op pad, samen. 

Dat deden we dus gisteren. “Heb je al een plan wat we gaan doen?” aldus oma. Euh, plan? Nee, natuurlijk had ik dat niet. We besloten maar te beginnen met koffie in Winterswijk. Rondje lopen door t dorp en een fijne koffieplek zoeken.


“Nee, niet daar, ik heb de recensies gelezen en daar schijnt t niet zo goed meer te zijn tegenwoordig.” (Dat was ik niet, dat was oma)


Na even zoeken hadden we een plek met goede koffie en gebak. Mensen kijken en praten over van alles en nog wat. Politiek, oma’s visie, mijn visie. Wat er verandert was maar ook welke overeenkomsten er zijn. Mijn manier van leven blijkt stiekem best veel overeen te komen met die van opa en oma vroeger. Geen huis willen kopen. Niet jezelf vast willen leggen. Geen hypotheek schuld ergens willen hebben. Zuinig en sober leven, zo veel mogelijk zelf maken en hergebruiken.
Maar ook over het eten in het bejaardenhuis. 6 dagen in de week kookt oma zelf. Eén dag in de week eet ze in het restaurant. “Niet omdat het eten zo lekker is hoor. Maarja, anders zit je elke dag alleen te eten, dat is ook zo ongezellig.”. 
Hoezo, het eten is niet lekker? Opgewarmd eten, dat s morgens tijdens de koffie al in de bakken gedaan wordt om warm te worden of te blijven. Taaie, droge stukken vlees. Het eten niet afgemaakt, geen zorg aan besteed. Aardappelpuree gemaakt van poeder, jus uit een pakje.

“Laatst hadden we preisoep, er zat geen smaak aan. Nu weet ik dat ook smaakvermogen minder wordt als je ouder wordt maar hier zat echt geen smaak aan. Dat heb ik ze ook wel gemeld.”


Dat vind ik erg om te horen maar ook belangrijk om te weten. Gelukkig kan oma nog zelf koken, nog steeds besteed ze veel zorg aan het eten. Ik snap dus wel dat ze niet blij wordt van puree van poeder en jus uit een pakje. Dat word ik ook niet. Gemiste kans ook, als je bedenkt dat de prikkeling van zintuigen en het kauwen juist heel belangrijk is voor de ouderen onder ons. Ik was ineens extra blij met ons eetbare kado. 

Na de koffie gingen we rondrijden door de buitengebieden van Winterswijk want daar was ze al zo lang niet geweest. Beetje rondtuffen door de mooie omgeving. Oma wist de weg, dat was handig. We kwamen op de mooiste plekken. Konijntjes tellen, vogeltjes kijken. Waarop ik oma wilde vertellen over MeesTV“Heb ik al gezien hoor, in uitzending gemist. Leuk he, dat cameratje in die nestkastjes!”Daarom, aanrader voor jullie! 
Ondertussen haalden we aardappels uit t veld (grote weg richting t Woold, net na watermolen Berenschot aan de links in t veld. €5,- voor 10 kilo. Je hoeft niet bang te zijn dat je ze niet op krijgt voor ze kapot zijn. Ze gaan superlang mee. Lekker!!) en tapten we flessen verse rauwe melk bij de boer (Zelfde weg, vlak voor de dikke steen bij de boerderij aan de rechterkant €0,80 per liter).


“Mooi hoor zo'n dagje weg met oma maar ik heb het zo druk.”


Jajaja, we hebben het allemaal druk. Klopt. Maar weet je wat het fijne van deze dag was? De ultieme rust. Even weg van de hectiek van alle deadlines. Weg uit mijn volle hoofd met dingen die ik nog moet doen, dingen die ik wil regelen, plannen die zich vormen. Ik deed de afgelopen weken telkens verwoede pogingen om een rustmoment voor mezelf in te bouwen. Deze week heb ik vakantie. Oh, nee wacht, misschien volgende week. Oh, misschien toch nog een weekje later. Ik vind het maar lastig, vrij plannen als zelfstandige. Maar potverdorie, op pad met oma. Ultieme rust. Dat deed mij verdomd goed, ik weet dus ook niet wie er blijer van werd. Oma of ik. 

Maargoed, goede kans dat je hier kwam omdat je graag wilde weten hoe je donderspopulair wordt op facebook. Hoe je likes binnen stromen. 
Ik hoop dat je nog een opa en/ of oma hebt. Als dat zo is dan kan het bijna niet anders dan dat jij ook regelmatig denkt dat je vaker bij hen langs moet gaan. Dat de weken voorbij vliegen en je alweer niet langs geweest bent. Volgens mij heeft iedereen daar last van. 
Daarom, bel oma of opa. Maak een afspraak en ga, als dat kan, samen wat ondernemen. Wedden dat jullie er allebei superblij van worden. Vergeet niet een foto te maken. Want kijk, daar komt het geheim. Hup, op facebook ermee. Laat maar binnenkomen die likes. Jouw opa of oma is een like magneet! Ja, klopt, stiekem hoop ik nu gewoon dat er nu heel veel opa’s en oma’s op pad genomen worden door hun kleinkinderen.