Al je boodschappen voor €45,- in de week.

01-09-2014 16:03:00

Omdat ik merk dat mensen vaak erg verbaasd zijn als ik zeg dat wij de wekelijkse boodschappen voor €45,- doen wilde ik graag mijn tips delen. Dat werden er meer dan verwacht en zo was daar deze blogpost.  
Ik ben er van overtuigd dat als je minder nodig hebt, je minder hoeft te werken, eindelijk van baan kunt switchen of je droom achterna kunt gaan en daar wordt iedereen een stukje blijer van.

Natuurlijk wilde ik wel graag met vrienden mee de kroeg in. Had ik af en toe zin in een lekker luxe eten of in een goede whisky.


Het begon als moeten. Toen ik net zelfstandig was, was ik blij dat ik mijn vaste lasten kon betalen en daarnaast nog kon eten. Hoewel ik daarvoor (toen ik in loondienst werkte) niet nadacht voor ik boodschappen deed, kleding kocht of de kroeg in ging moest ik nu ineens elk dubbeltje omdraaien. 
Regelmatig vroegen mensen me of ik dat niet erg vond. Ik kon vol overtuiging nee zeggen. Natuurlijk wilde ik wel graag met vrienden mee de kroeg in. Had ik af en toe zin in een lekker luxe eten of in een goede whisky.  Toch was de uitdaging om van het weinige geld dat ik had rond te komen én ook nog gezond te eten groter en leuker. Geld bleek veel minder belangrijk dan ik voorheen dacht (natuurlijk ook omdat ik nu werk doe waar ik dolgelukkig van word). 
Het werd zelfs zo leuk dat ik, of eigenlijk wij omdat Freddie en ik sinds een jaar samenwonen, een krap budget aangehouden hebben voor onze wekelijkse boodschappen. Elk begin van de week pinnen we en stoppen we beide €22,50 in de huishoudpot. Daarvan kopen we alle boodschappen voor de week en daar eten we in het weekend met z’n 4en van omdat Freddies kinderen dan bij ons zijn. 
Dus ja, eten, drinken, koffie, kaas, wc papier en t spul voor de katten. Maar ook verzorgingsproducten, wasmiddel en schoonmaakspullen.  Klinkt weinig en ja, het is krap maar lang niet onmogelijk. Daarom deel ik graag mijn, soms creatieve manieren het hier mee te redden.

Maar vooral:

 • Bedenk wat je uit wilt of kunt geven aan je boodschappen. Er zijn zo veel dingen die wij normaal vinden maar die totaal overbodig zijn. Je merkt pas dat ze overbodig zijn wanneer je ze niet meer gebruikt of kunt kopen omdat je budget het niet toe laat. Dus eerst je budget bedenken, dan pas kijken wat je er van kunt/ moet kopen.
 • Pin dat bedrag in het begin van de week. Je ziet precies wat je uitgeeft en wat je over houdt
 • Maak een weekmenu en combineer producten die je voor bepaalde gerechten nodig hebt.
 • Doe je boodschappen in 1 keer.
 • Ga naar de Aldi, Lidl en markt. Dat scheelt stukken. Maar ook de Turkse supermarkt is vaak goedkoper (en in ons geval zijn de groenten daar ook vaak verser).
 • Koop geen gesneden groenten maar snij ze zelf. Het is echt veel goedkoper en het kost je echt maar een paar minuten extra.
 • Combineer. Veel groenten kun je voor verschillende dingen gebruiken. Gebruik je spitskool de ene dag om te roerbakken, de dag erna maak je er salade van. De ene dag kook je een deel van je wortels, de dag erna gooi je ze door het groentemengsel voor je pasta. Als je nog dingen over houdt snijd ze en doe ze in de vriezer voor een volgende keer roerbakken.
 • Eet seizoensgebonden.
 • Let goed op aanbiedingen maar maak hier alleen gebruik van als het producten zijn die je normaal ook echt gebruikt.
 • Ga aan het eind van de dag naar de markt. Zo koop je groenten en fruit een stuk goedkoper.
 • Maak dingen zelf. Pakjes en poedertjes zijn makkelijk maar het is stukken goedkoper om je sausjes zelf te maken. (Scheelt direct een boel onnodige toevoegingen.)
 • Een vriezer is, als je je dat kunt veroorloven, erg handig omdat je zo in aanbiedingen kunt inkopen maar ook omdat je overgebleven groenten of maaltijden kunt invriezen.
 • Frisdrank, sapjes etc drinken wij niet (of eigenlijk heel erg zelden). Met uitzondering van smoothies en sapjes die we zelf maken. Wel staan er altijd flessen water in de koelkast want koud water is nou eenmaal een stuk lekkerder. Dat scheelt ook direct een heleboel geld.
 • Als je groene vingers hebt. Verbouw zelf!


Omdat velen van jullie nu denken, pfffff dat kost zo veel tijd als ik alles zelf ga maken. Echt, het valt mee, ik dacht dat eerder ook altijd namelijk. Ja, natuurlijk je bent wel iets langer bezig maar je besteed vooral meer aandacht aan je eten, wat natuurlijk altijd goed is. Een voordeel daarvan is dat het je meer bewust maakt, je minder verspilt, je beter nadenkt over wat je nodig hebt en je je er uiteindelijk ook beter door gaat voelen.


ZELF MAKEN
 (voor de echte fanatiekelingen)


Brood
Voor hen die nog extra willen bezuinigen en wat meer moeite willen doen: Zelf brood maken is echt heel goedkoop en veel lekkerder. Oké oké, ik heb het geluk dat Freddie graag brood bakt en dus 10 minuten op het brood staat te kneden. (Wat dan voor je handen en armen wel weer een goede afwisseling van computerwerk is ;).)

Even rekenen:
In een gewoon bruin brood gaat 300 gram volkoren tarwemeel, 200 gram tarwebloem, een beetje zout en gist.  Bij de molen kost een 5 kilo zak volkorentarwemeel €5,50 en een 5 kilo zak tarwebloem 6,-.  In 1 brood gaat dus voor €0,57 aan bloem en meel. De gist kopen we vers bij de Turkse supermarkt en kost per brood ongeveer €0,10. Daar komt dan natuurlijk nog een snufje zout en wat water bij en de kosten voor de oven. Maar, je ziet dat het uiteindelijk toch behoorlijk wat scheelt.  Supermarkt al snel minstens €1,50 tegen zelfgemaakt €0,67


Deodorant


Ik maak zelf altijd onze deodorant zelf (1 minuut werk en ja het werkt echt heel goed), zie hier het recept.


Ik weet de prijzen van de bakingsoda en kokosolie niet meer maar het bespaart je een boel geld, dat weet ik wel. 
Verder gebruik ik de kokokolie ook als gezichtscreme (trekt snel in, werkt lang), als bodylotion en om mijn haar minder pluizig te maken. 
Maar, ook bakingsoda kun je voor allerlei huishoudelijke dingen gebruiken. Stuk goedkoper dan alle hippe middeltjes en extra sterke schoonmaakmiddelen.

Ook op schoonmaak middelen kun je flink bezuinigen. 
Wasmiddel is makkelijk zelf te maken van, zoek maar eens op internet, recepten genoeg (ja, getest, het werkt).  Schoonmaken doe ik voornamelijk met soda en azijn. Of zelfgemaakt schoonmaakmiddel van sinaasappelschillen die een tijdje in azijn gestaan hebben. 

Kom je nou echt niet uit. Heb je echt niets meer te eten? ;)

En gelukkig, ondertussen is die €45,- niet meer perse nodig waardoor we af en toe die goede whisky, dure ijsjes of een luxe stuk vlees kopen. Blijft een feit dat we het juist extra waarderen omdat we dat niet zo vaak doen.