Spijt krijgen = Doen!

28-05-2013 14:08:00

Afgelopen donderdag, het 2e Ygenwijs event, mijn 1e keer spreken voor een grote groep…..

Mijn verhaal ging over het roer om gooien om te gaan doen wat ik echt wilde doen. Niet meer het werk waar ik voor gestudeerd had, niet meer werken als hulpverlener, ik wilde fotograferen, zo veel mogelijk én daar mijn geld mee verdienen. Om dat te realiseren moest ik gaan ondernemen. Dat deed ik dus 2,5 jaar geleden (HOERAAAA), toen door bezuinigingen (HOERAAAAAA) mijn contract niet werd verlengt (HOERAAAAA).

De HOERAAAA’s zijn een kleine indicatie van mijn blijdschap toen ik deze stap kon zetten. 

Eigenlijk was mijn blijdschap nog vele malen groter. En nu, 2,5 jaar later is deze blijdschap nóg veel groter.
Fotograferen doe ik heel veel, voor leuke opdrachtgevers, waar ik veel creatieve vrijheid krijg, op de mooiste plekken kom en de leukste mensen ontmoet. Om te fotograferen moet ik ondernemen, hoewel ik daar in eerste instantie best tegen op zag vind ik dit nu gruwelijk leuk en zou ik nooit meer anders willen.
Het ontmoeten van veel ondernemers is één van de redenen waarom ik dit zo leuk vind. Dit zijn namelijk, meestal, ook mensen die doen wat ze het liefste doen. Het zijn stuk voor stuk enthousiaste mensen met een enorm doorzettingsvermogen, een positieve kijk en liefde voor hun vak. Dat maakt hen prettige mensen om om je heen te hebben en wat het nog leuker maakt, deze mensen zijn erg bereid om anderen te helpen en te delen (van netwerk tot kennis tot ervaringen) met anderen. Ik denk dat dit grotendeels komt doordat zij blij zijn met wat ze doen en daardoor erg positief in het leven staan. 

Wat zou het dus fijn zijn als er nog meer mensen gaan doen waar ze echt blij van worden. Kun je je voorstellen hoe de wereld er uit zou zien als nog meer mensen heel blij zijn, bereid zijn om anderen te helpen en om te delen? Hoeveel energie we elkaar kunnen geven en wat we allemaal zouden kunnen bereiken? Ga gewoon doen, de beren op de weg zijn er veelal door anderen op gezet en zijn eigenlijk gewoon deze beren.


Ook ik heb vaak genoeg de neiging om nee te zeggen tegen bepaalde dingen. Omdat ik het eng vind. Toen Berthe mij vroeg om te komen spreken op het Ygenwijs event ging er ook van alles door mijn hoofd: “Kan ik dat wel?”, “Zouden mensen mijn verhaal willen horen?”, “Kan ik dat verhaal wel duidelijk overbrengen?”. Maar, wat er vooral door mijn hoofd gaat op zo’n moment: “Als ik het niet doe krijg ik spijt!”.

Voor mij is dat dé reden om dingen wel te doen.

Weet ik van te voren dat ik spijt krijg wanneer ik iets niet doe, dan ga ik het doen.

En jij? Hoe vaak doe jij iets waar je van te voren weet dat je spijt krijgt als je het niet doet? Zou je vaker moeten doen dan hoop ik dat mijn verhaal je een klein beetje helpt om te gaan doen. Hier vind je nog 5 gouden tips om te gaan doen wat je het liefste doet, in een mooie blog van Lieke Meertens die ze schreef naar aanleiding van mijn verhaal op het Ygenwijs event. 

Ik hoop dat jou dit op weg helpt want eigenlijk is het puur eigen belang dat ik wil dat jullie allemaal gaan doen wat je het liefste doet.