Wat nou, geen budget

06-11-2015 15:41:00

Zomaar, 2 aanvragen vandaag, toevallig op één zelfde dag. Tijd om het hier toch nog eens over te hebben.

We vinden het supermooi wat jullie maken, dat willen we heel erg graag voor ons evenement wat we organiseren begin volgend jaar. Dat past perfect bij de creatieve uitstraling die we willen hebben en voor de communicatie achteraf, voor de vervolgevenementen en als herinnering voor de gasten van dit evenement.  Het is een dag met verschillende lezingen en workshops waarvoor we zo’n 50 kopstukken uit verschillende vakgebieden hebben uitgenodigd dus we pakken groot uit. De dag begint met een drankje en een hapje om 12 uur en eindigt met een borrel en hapje om 19 uur. We zouden graag zien dat jullie hier door middel van fotografie, tekst (interviews en algemeen verhaal over de dag) en illustraties in een mooie vormgeving verslag van doen. We hopen heel erg dat jullie dit willen doen want we kennen niemand anders die dit kan en de vorm die jullie hebben spreekt ons heel erg aan.

We hebben een budget van maximaal €1000,- in totaal….. Komen jullie (4) deze dag voor ons verslaan?


Nu vraag ik me echt oprecht af wat de gedachte is als je mensen vraagt om hier voor te komen werken. Hoe kan je denken, als je groot uitpakt met een evenement, waarvoor je kopstukken uit welke branche dan ook uitnodigt dat je een team van minimaal 4 mensen kunt inhuren die, alleen op de dag zelf al 7 uur aan het werk zijn. Die daarna alles moeten uitschrijven, nabewerken, illustreren en in een totaalproduct moeten zetten in de vormgeving die van te voren met jullie doorgenomen is. 
Je weet dat je vakmensen vraagt, dat is namelijk de reden dat je ze inhuurt. Je weet wat ze maken, dat het perfect is voor jouw communicatie, dat heb je namelijk zelf gezien. Logisch, je wilt de kopstukken die je uitgenodigd hebt echt wat moois te laten zien. Maar ook, wil je achteraf goed kunnen laten zien wat je voor tofs georganiseerd hebt, wat toevallig de eerste van een serie evenementen is en waar je natuurlijk, ook de volgende keer weer een boel bezoekers wilt hebben. 

 Wij organiseren dé dag voor de echte zakenmannen en -vrouwen. Een evenement in het nieuwe jaar om scherp te beginnen. Vol met workshops en lezingen. Georganiseerd door de zakelijke top uit de regio. Voor de ambitieuze mens die hogerop wil komen. Tevens de kans om te netwerken en jezelf in de markt te zetten.  We willen graag dat jij dit komt fotograferen. Het programma is van 9 uur tot 16 uur en eindigt. met een borrel waar je zelf natuurlijk ook kunt netwerken. We hebben een budget van €…,-. Oh.. Het is nog niet eens een derde van wat het minimaal gaat kosten? Wacht. We hebben ook wel €…,-, dan komen we nog niet op de helft van het minimale bedrag maar toch.

Dus, dóór de ‘top’ vóór de ambitieuze mens die hogerop wil komen. Ergens gaat het mis. Want, hogerop komen en ambitieus zijn, dat strookt niet helemaal met het feit dat je dus professionals wilt inhuren voor een fooitje.


Want dat is het natuurlijk. Ik geloof namelijk niet dat deze topmensen daar gekomen zijn door op die manier te werken. Daarbij is het nogal respectloos om, als je weet wat zoiets minimaal gaat kosten terug te komen met een tegenbod wat niet eens in de buurt komt van de helft van het minimale bedrag.

Eerlijk is eerlijk. Ik verbaas me er echt over dat mensen dit durven vragen.

Want kom op. Er is wel budget je wilt je budget alleen niet op deze manier besteden. Of je denkt dat je wel weg komt met een fooitje en dat vind ik misschien nog wel erger. 

Fuck you met je geen budget.