Voedselverspilling, zullen we zelf verantwoordelijkheid nemen?

13-09-2013 14:43:00

"Voedselbanken kampen met oplopende tekorten."

"30% voedsel verspild"

Zomaar 2 artikelen die in de afgelopen week voorbij kwamen. Dat daar dingen anders in kunnen dat snappen we natuurlijk allemaal. Overheid moet actie ondernemen, supermarkten en producenten zouden andere keuzes moeten maken…

Voor Kommaarop gingen we een aantal weken geleden op pad voor ‘boskippen’ oftewel boodschappen..


“……Met handschoenen en zaklamp ging ik in het donker op pad. Het voelde best vreemd en spannend. Parkeren, stiekem om me heen kijken, niemand te zien? Container openen, camera in de aanslag. Bij het openen van de container deed een dansje van blijdschap (waar de langsrijdende brandweermannen vast om gelachen hebben), ik kan mijn foto maken. Maar toen ik wat beter keek en zag hoe gruwelijk veel eten er in lag sloeg die blijdschap snel om. Vol verbazing staarde ik in de container, ik gok dat mijn mond open hing.. Sla, tomaten, champignons, spinazie, zakken vol. In de container ernaast kilo’s vlees, grote vuilniszakken, vol met pakken vlees… ”En ja, dit is dus een supermarkt container.. En nee, deze producten waren niet bedorven, zelfs de ’ten minste houdbaar tot’ datum lag 2 dagen verderop.. Die van het blik lag zelfs 2 jaar verderop, goed er zat wel een deuk in het blik..

Zonder naar anderen te wijzen, zonder te wachten tot regels veranderen, zonder te wachten tot de overheid actie onderneemt.

Zullen wij gewoon zelf doen wat we kunnen doen en zelf verantwoordelijkheid nemen?

Wil jij vanaf nu die gedeukte blikken kopen? Die pakken die niet meer netjes vierkant zijn of waar een vlek op zit niet in het vak laten liggen? Wil je zelf oordelen of producten nog goed zijn in plaats van op de datum af te gaan? Wil je jouw buurman of buurvrouw blij maken met de dingen die jij misschien te veel gekocht of gekookt hebt?